Skip to content

Nikola Neborišević

Nikola trenutno radi kao jedan od vodećih inženjera u obrazovnom sektoru Microsoft-a sa sedištem u Razvojnom centru u Srbiji. Nikola je konsultant CCSS tima koji razvija sveobuhvatan sistem za selekciju, raspoređivanje i usmeravanje karijera kandidata još od njegovog osnivanja pre 4 godine. Posvećen je unapređivanju svih segmenata ovog sistema.

Na početku svoje karijere Nikola je radio kao inženjer na nacionalnom projektu „Zdravstveni sistem Slovenije“, u okviru koga je proširio svoju inženjersku osnovu i svestranost. Ubrzo nakon toga, prihvatio je posao tehničkog rukovodioca na projektu sistema upravljanja dokumentima za vladinu instituciju Austrije. Tim koji je vodio Nikola je arhitektonski realizovao i primenio kompletan sistem. Nakon velikog uspeha projekta, softver je dobio svoju komercijalnu verziju, sa velikim klijentima poput TÜV (Technischer Überwachungsverein). Ova organizacija je izabrala baš ovaj softver među konkurentnim proizvodima najvećih svetskih kompanija. Softver je dobio nagradu Constantinus kao softver godine, odnosno kao inovativni i najperspektivniji proizvod godine. Nikolina inženjerska karijera nastavlja se u kompaniji koja razvija platformu za prikupljanje podataka, sa glavnim fokusom na razgovore čovek – čovek.

Nakon ove etape u svojoj karijeri, Nikola se zaposlio u Microsoft-u gde i danas radi. Prvo je bio član Bing-ovog tima za mape. Tim je radio na pametnom razumevanju podataka iz različitih izvora koristeći svestrani skup logičkih i AI metoda. Metode i sistem koji je razvio njegov tim koriste se za traženje i razumevanje lanaca geografskih celina. Ovaj pronalazak je objavio i zaštitio Američki biro za patente i robne marke (US Patents and Trademark Office – USPTO). U Microsoft-u je zajedno sa kolegom uspostavio tim za dalji razvoj i unapređenje postojećih matematičkih modula kompanije Microsoft sa namerom plasmana u komercijalne svrhe. Ovaj tim danas ima 15 inženjera koji rade na modulima za prepoznavanje matematičkih rukopisa i na modulima za rešavanje i vizualizaciju matematičkih problema pomoću najsavremenijih algoritama i softvera. Nikola je glavni inženjer za infrastrukturu usluživanja koja obrađuje milione zahteva za matematičkim alatima, usklađujući ih sa vrhunskim svetskim standardima privatnosti i usaglašenosti. Nikola je takođe radio za kompanije i Microsoft-ove podružnice u nekoliko zemalja sveta, u kojima su najvažniji poslovi bili u Australiji, Austriji, Kanadi, Kini, Nemačkoj, Izraelu i SAD.

Što se tiče CCSS softvera, Nikola radi na uslužnoj infrastrukturi, modulima za primenu instrumenata i modulima za napredne multivarijantne statističke analize. Ovi podsistemi su takođe povezani sa visoko skalabilnim uslugama, uzimajući u obzir standarde privatnosti i usaglašenosti koji klijentima omogućuju primenu osnovnih API instrumenata. API konfiguracija (???) takođe pruža čitljive izveštaje za mnogo različitih klijenata i slučajeva.

Po završetku studija, Nikola je prošao više od 10 kurseva različitih obuka u domenu svoje profesije, kako bi poboljšao svoje znanje i kompetencije. U poslednjih 5 godina Nikola kao mentor neprestano usavršava svoje saradnike. Takođe, u poslednjim godinama studija, Nikola je bio laboratorijski mentor i asistent. Pored programiranja, Nikola se već nekoliko godina specijalizovao za područje multivarijantne analize i AI aplikacija za softvere za učenje, kao i za njihovu primenu u biznisu. Takođe, Nikola sve više radi kao savetnik u pomenutim oblastima svoje profesije.

Nikola je posvećen zdravom životu i njegovi hobiji su tenis, karate, …