Skip to content

Nemam ja mušterija na odmet

Privrednik, 1937,Beograd

Mušterija ti je vrlo osetljiva biljka. U veštim rukama pažljivog baštovana lepo napreduje i donosi mu korist. A dođe li u nezgrapne ruke, ona uvene i osuši se na veliku štetu baštovanovu. I mušteriju treba negovati!

Negovanje mušterije glavna je briga svakog pravog privrednika.

Sva pažnja gazdina usresređena je na ukus i potrebe njegovih potrošača. U svojoj proizvodnji on će se ravnjati prema mušteriji i što bolje bude pogodio šta mušterija želi, utoliko će je više i čvšće za sebe i svoju radnju privezati.

Svaki proizvođač i preprodavac već kod proizvodnje ili pri nabavci robe mora biti predhodno na čisto s time, šta se na potrošačkoj pijaci troši. Ono, može se pokušati i sa posve novom vrstom robe, ali i tu se mora znati, da li će ukus potrošača hteti da primi tu novotariju. Pri uvođenju nove robe uvek postoji i neki naročit rizik, da roba ne ostane nerasprodata. Zato se prodaji nove robe mora pokloniti naročita živa pažnja. Mora se pri tome upotrebiti planski smišljena reklama, koja će se prilagođavati prema strui i sredini u kojoj dotični privrednik radi.

Uvođenje nove robe ima u sebi nečeg od revolucije. Njome se želi postići neki mali prevrat u dosadašnjem ukusu i navici potrošačke publike. A svaki prevrat je kao nož sa dve sečenice. Može da upali, a može i da omane. Zato se u takvom uvođenju nove robe preporučuje udvojena opreznost. Zato se u takvom uvođenju nove robe preporučuje udvojena opreznost. Prevrat je onda opravdan, ako je uspeo. Pa tako je i sa novotarijom u privrednim poslovima. A da bi taka novotarija uspela, privrednik već pre nego što je otpočeo taj svoj privredni prevrat, mora imati jako uporište, na temelju koga će dotičnu robu svojim potrošačima u naročitu pažnju preporučiti. Za takvo privredno uporište može mu poslužiti ili kvalitet robe, ili povoljna cena, ili spoljašnja izrada dotičnog artikla, ili naročito predviđena sezonska potreba širokih potrošačkih krugova.

Glavno je i pri takvom privrednom prevratu da se prodavac ravna prema ukusu potrošača, a da ne očekuje da će se oni prilagođavati njegovom ličnom ukusu. Ako igde, a ono u privrednom životu važi ona izreka, da Muhamed mora bregu – jer breg teško da će se pokrenuti sa svog mesta i prići čoveku.

Kad si radnju vešto sortirao prema ukusu i prema potrebama svog potrošačkog kruga, onda si tek na pola puta. Opsednut utakmičarskim sličnim radnjama moraš imati u vidu još i to, da je potrošač posve slobodan u izboru iz koga će se izvora svojim privrednim potrebama snabdevati. Utakmica u predusretljivost i ljubaznosti prema mušterijama ima da odluči, kome od konkurenata će se potrošač privoleti. Lep doček i učtiv ispraćaj, solidnost u kvalitetu robe i u cenama, ispravnost u meri, odmerenost u tonu razgovora sa mušterijama, veština u konverzaciji da se izbegavaju one teme gde je dotični potrošač naročito osetljiv, neisticanje jednog potrošača ispred drugog, da se ne bi povredila bolesna sujeta ljudska – sve su to praktična stručna znanja, koja mnogo mogu da pomognu svakom privredniku i u teškom njegovom poslu oko zadobijanja potrošača u njegovom što tešnjem privezivanju za svoju radnju.

Odsustvo tih osobina pak svakako da će nepovoljno uticati na tok privrednih poslova u radnji, gde se na te potrebe ne obraća dovoljno pažnje.

Dobar gazda je kao dobar baštovan, koji kopa i plevi, i kreše i sadi, i bere i zaseva i proizvodi i prodaje. Tako i dobar gazda u svojoj radnji pažnjom obuhvata ceo svoj posao. Pazi i na magacin i na rafove i na izlog, i na mlađe, ali najvviše pazi na mušteriju, jer mu ni jedna mušterija nije na odmet.

Uvođenje nove robe čini mali prevrat u dosadašnjem ukusu i navici potrošačke publike.