Skip to content

Aleksandar Carić

Aleksandar Carić se dominantno bavi selekcijom, integrisanjem, usmeravanjem i edukovanjem muzički nadarenih ljudi. Formalno Aleksandar radi od 2008. godine kao umetnički direktor projekta „Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira“ za Opštinu Santa Maria da Feira u Portugaliji. Ovaj projekat zasnovan je na socijalnom i obrazovnom radu koji se obraća ne-muzičarima i stanovništvu u celini sa ciljem da bavljenje muzikom učini pristupačnim za svakog – za ljude, žene i decu svih uzrasta iz svih društvenih slojeva. Za dvanaest godina aktivnosti, kroz ovaj orkestar je, u različitim ulogama, prošlo više od 12.000 učesnika, uzrasta od tri godine do devedeset osam godina starosti, od socijalno ugroženih grupa do najuglednijih članova društva i lica sa specijalnim potrebama.

Unutar ovog projekta Aleksandar vrlo pažljivo otkriva specifične talente i određuje uloge svakog pojedinca u velikom ansamblu, koji vrlo često broji i preko sto pedeset muzičara na istoj bini. Ovaj projekat finansiraju Opština Santa Maria da Feira, Portugalsko Ministarstvo za Kulturu i Evropska Unija.

U toku petnaest godina Aleksandar Carić je radio u Italiji za „International Yehudi Menuhin Foundation“ u okviru programa MUS-E. Ova fondacija, prisutna u šesnaest zemalja, obezbedjuje finansijska sredstva za veliki broj radionica. U tim radionicama Aleksandar se bavio otkrivanjem talenata i sklonosti učesnika za koje je pronalazio odgovarajuće uloge u ansamblu, omogućujući im učestvovanje, izgradnju i povećanje samopouzdanja.

U periodu od preko trideset godina umetničkog i obrazovnog rada, Aleksandar Carić je nastupao i držao radionice i predavanja u zemljama na nekoliko kontinenata, među kojima je najviše radio u Brazilu, Argentini, Urugvaju, Sjedinjenim Američkim Državama, Jermeniji, Južnoafričkoj republici, Maroku, Portugaliji, Španiji, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Mađarskoj i Češkoj.

Od 2003. godine, Aleksandar je selektor internacionalnog programa Festivala uličnih svirača u Novom Sadu, manifestacije koja okuplja ogroman broj gledalaca, zahvaljujući izuzetno raznovrsnom programu. U kontinuitetu od 20 godina birao je i predstavljao umetnike iz preko trideset zemalja sa svih kontinenata. Takođe je sarađivao u organizaciji i selekciji programa sličnih festivala u Italiji i Portugaliji u koje je uključivao i umetnike iz Srbije.

Aleksandar Carić je, u svojstvu vođe grupe ili vođe nacionalne delegacije, bio učesnik brojnih projekata koje je finansirala Evropska Unija, u okviru programa Europa Cultura, Creative Europe i Erasmus+. Ovi projekti su uključivali veoma veliki broj učesnika i bili su zasnovani na intenzivnoj međunarodnoj saradnji.

Za vreme Covid krize, pored redovnih aktivnosti, bavio se i razvojem digitalnih patformi za nastavu muzike, u formatima Moodle, Soundtrap e Noteflight.

Dugogodišnji rad sa ovako raznolikim grupama ljudi iz različitih kultura, zahtevao je i izgradio kod Aleksandra sposobnost dobrog prepoznavanja darovitosti, ljudskih vrlina i individualnih razlika. Ta činjenica je doprinela da se Aleksandar, pored svojih ostalih aktivnosti, priključi i CCSS timu (Comprehensive Candidate Selection System), kao saradnik i predstavnik. Zajedno sa Lisete dAcosta je zadužen za primenu CCSS metodologije u zemljama portugalskog govornog područja.

U svoje slobodno vreme Aleksandar se bavi komponovanjem, pisanjem poezije, umetničkom fotografijom i prevođenjem. Objavio je zbirku pesama, CD sa svojim kompozicijama i mnogi od njegovih autorskih radova su publikovani u grupnim antologijama, CD-ima i časopisima.