Skip to content

Nebojša Carić

Nebojša Carić trenutno radi kao nezavisni samostalni konsultant u oblasti menadžmenta, selekcije kandidata i organizacionog dizajna. Prethodne tri godine je bio angažovan kao samostalni savetnik gradonačelnika Kragujevca za organizaciju i razvoj ljudskih resursa. Član je CCSS tima koji je razvio sveobuhvatan sistem za selekciju, raspoređivanje i usmeravanje karijera kandidata. Takođe je član Upravnog odbora Regionalnog centra za talente.

Dvadeset i jednu godinu je radio kao profesionalni konsultant za Institut Adizes (Santa Barbara, Kalifornija) u oblastima menadžmenta, organizacione terapije i izbora kandidata i bio je angažovan u 22 zemlje širom sveta. Pružio je usluge profesionalne selekcije za kompanije iz Belorusije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Hrvatske, Hong Konga, Izraela, Malezije, Rusije, Srbije, Ukrajine i SAD. Držao je predavanja i obuke o naprednim metodama selekcije u Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Brazilu, Danskoj, Hrvatskoj, Kanadi, Kini, Meksiku, Rusiji, SAD i Srbiji. Tokom više od dve decenije saradnje sa Institutom Adizes, Nebojša Carić je nekoliko puta bio direktor profesije, direktor programa, direktor projekata i ocenjivač mlađih saradnika.

U svojoj tridesetogodišnjoj profesionalnoj konsultantskoj i savetodavnoj karijeri, Nebojša je održao više od 400 obuka i seminara iz oblasti menadžmenta i ljudskih resursa za različite privatne i državne organizacije. Autor je i koautor više od 20 priručnika za obuke u oblasti menadžmenta i ljudskih resursa. Takođe je razvio 18 instrumenata i testova za analizu poslova, zaposlenih i kandidata. Paralelno sa konsultantskim i razvojnim radom, sprovodio je istraživanja vezana za sisteme vrednosti i različite inteligencije u zemljama jugoistočne Evrope. U Institutu Adizes bio je član timova za razvoj metoda selekcije kandidata, strategijskog upravljanja i sistema nagrađivanja. Autor je i koautor nekoliko originalnih naučnih radova iz oblasti višekriterijumskog odlučivanja, izbora kandidata, otkrivanja talenata i dizajna organizacionih sistema. Proglašen je 2006. za konsultanta godine na nivou čitave globalne mreže Instituta Adizes.

Nebojša Carić održao je 35 predavanja po pozivu na državnim i privatnim univerzitetima, akademijama, poslovnim školama i privrednim komorama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Rusiji i Belorusiji. Bio je gost stručnih foruma, gostovao je u radio i TV emisijama i sarađivao je sa profesionalnim časopisima. Pored toga, bio je dugogodišnji član uredničkog odbora stručnog časopisa „Direktor“. Na početku karijere radio je kao asistent u nastavi na predmetima organizacija, menadžment i ekonomika preduzeća na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Takođe, tokom tog perioda je vodio nekoliko istraživačkih i razvojnih projekata na Institutu za industrijske sisteme.

Nebojša Carić se dodatno specijalizovao u oblastima multivarijantne statističke analize i višekriterijumskog odlučivanja. Poseduje biblioteku od preko 5.000 štampanih i više od 10.000 knjiga u elektronskom formatu. Hobiji su mu filozofija, klasična gitara i borilačke veštine koje praktikuje u rekreativne svrhe.