Skip to content

Lisete Costa

Lizet Kosta je diplomirala na “Instituto Superior de Serviço Social” u gradu Coimbra (1985/89) na odseku za Socijalni Rad. Završila je internacionalne postdiplomske studije za Socijalno preduzetništvo i Teritorijalni razvoj na “Instituto Politécnico do Porto” u saradnji sa “Universidade Vic de Barcelona” i “Santa Casa da Misericórdia do Porto” (2013/14).

Bila je na funkciji tehničkog direktora u dve institucuje za socijalni rad u okrugu Aveiro (1991/97): “Fundação Bernardo Barbosa de Quadros”, u mestu Sever do Vouga, sa obdaništem, produženim boravkom i dnevnim centrom za starije osobe, i “Obra Social de S. Martinho da Gândara”, gde je bila odgovorna za otvaranje i rad centra za dnevni boravak i kućnu pomoć za starije osobe.

Lizet je radila kao koordinator i menadžer projekta “Direitos & Desafios” – Program za borbu protiv siromaštva (1997/2005), koji je promovisalo udruženje “Associação pelo Prazer de Viver” u saradnji sa opštinom Santa Maria da Feira. Projekat se odvijao u pet mesnih zajednica, najvećim delom u rešavanju socijalnih problema kao što su nezaposlenost, niski prihodi, napuštanje škole, porodice sa jednim roditeljem itd.

U opštini Santa Maria da Feira vršila je funkciju koordinatora projekata za socijalni razvoj u okviru sledećih projekata: Habitar (Stanovati) – Program POEFDS/FSE Medida 5, za razvijanje integrisanih akcija za kritične grupe stanovništva, siromašne i socijalno izolovane u sedam mesnih zajednica; Riscos e Traços – Program “Biti Dete”, sa ciljem da se promoviše socijalna inkluzija mladih iz rizičnih grupa socijalnim radom kroz umetnost, projekat se odvijao u dve mesne zajednice. (2005/2007).

Od 2008 Lizet koordinira projekte za društveni razvoj, sa naglaskom na korišćenje umetnosti kao instrumenta za socijalnu inkluziju, sa javnim nastupima na više festivala: Festival Internacional Teatro de Rua Imaginarius – Portugalija; Festival uličnih svirača, Srbija; Festival Odin Teatret, Danska, saradjujući sa grupama umetnika različitih opredeljenja, kao što su muzičari, pozorišni reditelji, filmski reditelji, koreografi, likovni umetnici itd.

Zahvaljujući svom bogatom iskustvu u radu sa ljudima različitih profesija, uzrasta, nacionalnosti i socijalnih miljea, Lizet se uključila u CCSS (Comprehensive Candidate Selection System) projekat radi prevođenja instrumenata na portugalski jezik i njihovog prilagođavanja specifičnim kulturama. Zajedno sa Aleksandrom Carićem ima ulogu zastupnika ove metodologije za zemlje portugalskog govornog područja. U svoje slobodno vreme Lizet se bavi čitanjem, rekreativnim boravcima u prirodi, izradom umetničkih pletenih tepiha od recikliranog materijala, kao i drugim vidovima ručnog rada.